Slingerberg en zo……..

Zaterdag 3 juni 2017. Rit B-groep “Slingerberg en zo…”.

’s Morgens ontvingen de B-groep fietsers van John Vogels, de indiener van de rit, al om 8.00 uur een app met de mededeling dat volgens de buienrader geen regen opkomst was. Hij probeerde zo de twijfelaars nog over de streep te trekken. Ik dacht stop toch maar een regenjackje bij je, want ik vertrouwde het weer niet helemaal.
In Posterholt aangekomen informeerde ik bij John wat bij de titel van de tocht “en zo …” inhield. Ik kreeg, met een lach op zijn gezicht, als kort antwoord: “Dat zijn 5 hellingen en voor de rest zie je het wel”.

Om 9.00 vertrokken 11 B-groep rijders voor deze rit.
Over relatief vlakke wegen fietsten we via Maria Hoop, Susteren, Grevenbicht, Urmond, Klein Meers naar Geulle.
In Geulle kregen we, i.v.m. een juniorenwielerwedstrijd, door verkeersregelaars enkele malen het verzoek te stoppen.
Aan de voet van de Slingerberg kregen we opnieuw het verzoek van een verkeersregelaar te stoppen. Omdat het wachten op het peloton wielrenners erg lang duurde ontstond onrust in de groep B-rijders.
Na kort overleg werd besloten de enige bekende helling van de dag “de Slingerberg” maar niet op te fietsen maar via de “Moorveldsberg”uit het Maasdal omhoog te fietsen. Hierna vervolgden we onze tocht via de afdaling van de Kruisberg en de plaatsen Meerssen en Rothem naar Amby.
Vanuit Amby ging de route nog maar alleen bergop of bergaf.
Eerst via een niet zo steil smal weggetje naar Berg en Terblijt, vervolgens Geulhemmerberg af, Brakkeberg op en Cauberg af.
Vanuit Valkenburg klommen we via Daalhemerweg naar Sibbe, waarna we via de Sibbegrubbe opnieuw afdaalden naar Valkenburg.
Als je in Valkenburg bent, dan weet je, dat wanneer je deze plaats verlaat, je bijna altijd een helling krijgt, zo was het nu ook en we moesten weer een kleiner verzet schakelen voor de helling via Walem naar Klimmen.
Hierna bleef het parcours op en neer gaan en fietsten we via de plaatsen en gehuchten Hulsberg, Vink, Hunnecum, Terstraten, Nuth, Thull naar Schinnen.
Vanuit Schinnen fietsen we de laatste helling van de dag “de Putherberg”op en vervolgden onze route via Hillensberg naar Süsterseel.
Omdat enkele fietsers geen water meer in de bidon hadden, werd in Süsterseel bij een café gestopt. De bediening liet echter zolang op zich wachten dat besloten werd, na het vullen van de bidons, door te fietsen naar ’t Berghoes op de grens van Haaren en Posterholt.
In de buurt van Echterbosch zagen we donkere wolken boven de koeltorens van de Clauscentrale in Maasbracht hangen en we hoopten dat deze bui voorbij zou trekken.
Op het terras van ’t Berghoes werd onder het genot van een drankje en een lekker stuk vlaai nagepraat over de route, waarbij ik van Bert H. de opmerking kreeg “Je moet de bochten maar niet vierkant rijden, dan hoef je ook niet zoveel bij te trekken”. Bert of ik dat met mijn 64 jaar nog ga leren betwijfel ik, maar ik zal het proberen. Voor mij geldt altijd “Safety First”.
Net voordat we onze consumpties wilden gaan betalen vielen enkele regendruppels, omdat we onder de parasols zaten werden we niet nat, maar al gauw kwam de zon weer te voorschijn.
Toen ik via Vlodrop naar Herkenbosch fietste werd het wegdek steeds natter, zodat ik thuis eerst de fiets een wasbeurt moest gegeven voordat ik zelf onder de douche kon gaan staan.
Ik dacht dan ook: “John, die kan wel mooie routes maken, maar met weersvoorspellingen heeft hij nog wat problemen”.
John, het was 15 jaar geleden dat we samen in TWC-verband een of meerdere van deze hellingen gefietst hebben, maar om er achter te komen wat jij onder “en zo…” verstaat, zoals de titel van de route vermeldde, had ik maar een ochtend nodig, namelijk helling op en helling af.

John, mag ik je, ook namens de andere fietsers van deze tocht bedanken voor deze mooie tocht.

Piet Roumen

Total distance: 113.51 km
Total climbing: 1148 m
Download

Een reactie op “Slingerberg en zo……..

  1. John, volgend joar fietse ver die anges om, den hovve ver allein mer berg aaf !!