Gravelbike tocht 2020

GRAVELBIKEN.

TWC Posterholt organiseert op zondag 15 november 2020 een “vrije recreatieve gravelroute”

Nadere informatie over deze tocht volgt in 2020. zie dan ook NTFU site.

Wat is gravelbiken?

Het is geen racefietsen, het is geen mountainbiken.

De vraag is moeilijk allesomvattend te beantwoorden. Het kortste antwoord: bekijk de Strade Bianchi op de televisie, de wedstrijd met aankomst in Sienna , ieder voorjaar op de TV.

Het parkoers bij een gravelroute bestaat uit een combinatie van asfaltwegen met grindwegen, is niet al te technisch zoals bij mountainbiken, en ook niet al te steil zoals bij sommige raceroutes. Meest opvallend is de grote factor frisse lucht en natuur en de grotere vrijheid in gekozen snelheid.

Een gravelroute kan gereden worden met een gravelbike, maar evengoed met een stevige racefiets met aangepaste banden, met een mountainbike of met een E-bike. Zelfs een randonneur of een endurance- of toerfiets is geschikt te maken voor een gravelbikeroute, door deze te voorzien van de juiste banden en (zo nodig) wielen.

De grote promotor van gravel-racen is in Nederland Laurens ten Dam. In zijn eigen tijdschrift “Bicycling” maakt hij er geregeld reclame voor. Na zijn prof-carriëre , die dit najaar op zijn einde loopt, wil hij zich er volledig op gaan toeleggen. De NFTU heeft een aparte rubriek geopend met informatie en gravelroutes en verschillende grote fietsmerken hebben al hun gravelbike in de collectie opgenomen.

Het rijden over gravel komt uit de Verenigde Staten. Daar heeft Laurens ten Dam er kennis mee gemaakt en als fietsfanaat was hij er meteen weg van. Er worden honderden gravel-evenementen georganiseerd waarbij de gebaande asfaltwegen links gelaten worden. Het grote voordeel? Je hebt geen beperkingen wat betreft ondergrond. Naast het bekende asfalt kun je probleemloos over schelpenpaden, zand- en grindwegen rijden mits je over het juiste materiaal beschikt.

Op naar een kennismaking in Limburg?

Kom dan op 15 november 2020 naar Vlodrop, startplaats,  waar TWC Posterholt voor jullie een heel mooie Gaveltoertocht organiseert.

TWC Posterholt, Rinze Jonkman( tekst Jos Evertz)